Ekonomi

İstihdamda olumsuz beklentiler

BURSA (İGFA) – Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Özdemir’in katkılarıyla gerçekleştirilen çalışmada, ankete katılan şirketlerin performanslarının bir önceki çeyreğe göre ortalama olarak zayıfladığı görüldü. imalat sanayinde ise daha olumlu bir eğilim gözlendi. Şirketler önümüzdeki altı ayda performanslarında ılımlı bir iyileşme bekliyor.

Ankete katılan şirketler, önümüzdeki üç ayda istihdam düzeyinde bir önceki çeyreğe göre ortalama olarak ılımlı bir değişim bekliyor.

Önümüzdeki 6 ayda fiyat maliyetlerinin artması beklenirken imalat sanayinde bu beklenti daha güçlü.

“YATIRIM TALEBİ YATAY”

Firmalar açısından önümüzdeki 12 ayda makine-teçhizat yatırımlarının önceki 12 aya göre bir önceki çeyreğe göre yatay bir görünüm sergilediği görülüyor. Aynı dönemde, hem makine-teçhizat yatırımlarının hem de bina-tesis yatırım harcamalarının imalat sanayinde bir önceki çeyreğe göre ortalama olarak artış yönünde değişmesinin beklendiği belirlendi.

“İHRACAT BEKLENTİLERİ OLUMLU”

İhracatçı firmaların son 3 ayda ihracat siparişleri bir önceki çeyreğe göre ortalama olarak artarken, söz konusu eğilimin önümüzdeki 3 ayda da devam etmesi bekleniyor.

Ortalama olarak imalat sanayinde faiz riskinin bir önceki çeyreğe göre azaldığı gözleniyor. Kur riski ortalama olarak bir önceki çeyreğe göre artış gösterse de araştırmaya katılan şirketlerin önemli bir kur riski taşımadığı görülüyor.

“FİNANSMAN İHTİYACI AZALIYOR”

Firmaların finansman ihtiyaçları son 3 aya göre bir önceki çeyreğe göre ortalama olarak azaldı. Ancak şirketlerin önümüzdeki 3 aya ilişkin TL kredi faizine ilişkin beklentilerinin yukarı yönlü olduğu görülürken, bir önceki çeyreğe göre ortalamada beklentinin azalan yönde değiştiği söyleniyor.

“KÂRLILIK AZALIYOR”

Bir önceki çeyreğe göre ortalama olarak şirketlerin karlılık düzeylerinde düşüş yönünde bir değişim gözlendi. Döviz kurundaki değişimlerin satış fiyatlarını etkileme oranı 0-3 ay arasındaki seyrini korurken, imalat sanayi şirketlerinde söz konusu değişim ortalama olarak bir önceki çeyreğe göre daha güçlü. Ankete katılan firmalar ortalama birim maliyetlerinde önümüzdeki 3 ayda artış beklerken, artış yönündeki değişim beklentisinin bir önceki çeyreğe göre yatay olduğu görülüyor.

Hem tüm firmalar hem de imalat sanayi firmaları önümüzdeki 3 aylık dönemde satış fiyatlarının bir önceki çeyreğe göre ortalamada ciddi bir artış göstermesini bekliyor. Ayrıca şirketlerin yıl sonu yıllık üretici fiyatları enflasyonu beklentisi yükseliş eğilimini korurken, söz konusu beklentideki değişim bir önceki çeyreğe göre ortalamada düşüş gösterdi.

“İSTİHDAM UYARISI”

Anket sonuçlarını değerlendiren BUSİAD Yönetim Kurulu Lideri Buğra Küçükkayalar, işçilik maliyetlerinin iş yapmayı giderek zorlaştırdığını belirterek, “Elbette çalışan olmadan üretim ve hizmet yapılamaz. Ancak istihdamın artırılması ya da bu oranda sürdürülmesi açısından mevcut durum pek iç açıcı değil. Yüksek enflasyon nedeniyle ücretlerin artırılması, fiyat ayarlamaları yoluyla enflasyonun daha kalıcı hale gelmesine neden olabilecektir. Ücretlerdeki artışın üretimin durmadan devam edebilmesini sağlayacak düzeyde olması gerekiyor. “Özellikle tekstilde yaşadığımız istihdam kaybına acil çözüm üretilmesi gerekiyor” dedi.

Küçükkayalar ayrıca ankete yanıt veren BUSİAD üyesi firmalara da teşekkür etti.

haber-mazidagi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu